Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

8 Μάρτη - Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία - πλ. Κλαυθμώνος 12:00



Από τα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας στο Σικάγο του 1857 και την αιματοβαμμένη απεργία των λευκοντυμένων εργατριών μέχρι σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών – 8 Μάρτη είναι μέρα αγώνα, ορατότητας, διεκδίκησης και κατοχύρωσης των γυναικείων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Το μήνυμα ακούγεται ηχηρά σε όλο τον κόσμο: οι γυναίκες δουλεύουν διπλά και απεργούν διπλά! Απέχουν από την εργασία τους, όπου κατά κανόνα αποτελούν φτηνότερο και περισσότερο ευάλωτο εργατικό δυναμικό. Μισθολογικά χάσματα, απολύσεις εγκύων, ελάχιστες προβλέψεις για την μητρότητα, λιγότερες ευκαιρίες, ανασφάλεια. Απέχουν και από την απλήρωτη και αόρατη οικιακή εργασία με την οποία η κοινωνία τις επιφορτίζει, την τόσο αναγκαία για την αναπαραγωγή του καπιταλιστικού συστήματος· για να μπορεί ένας εργαζόμενος να είναι ξεκούραστος και αποδοτικός στη δουλειά του, κάποιο άλλο άτομο πρέπει να πλένει, να σιδερώνει, να καθαρίζει, να μαγειρεύει, να φροντίζει τα παιδιά.
Στην διπλή αυτή εργασία, σε σπίτι και δουλειά, έρχονται να προστεθούν επιπλέον βαρίδια: σεξιστικές συμπεριφορές και διακρίσεις βάσει φύλου, κακοποιητικός λόγος, οικονομική εξάρτηση, ψυχολογική βία και απειλή της σωματικής ακεραιότητας. Στον δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο και τη σχολή, στα δικαστήρια, στα ΜΜΕ και τον δημόσιο λόγο ο σεξισμός καραδοκεί παντού για να θυμίζει στις γυναίκες ότι πρέπει να επιτελούν τον κοινωνικό τους ρόλο σωστά, ειδάλλως τα πράγματα μπορεί να πάνε πολύ στραβά για αυτές. Ακόμα χειρότερα αν εκτός από γυναίκες είναι μετανάστριες ή προσφύγισσες, αν ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός είναι μη ετεροκανονικός.

Κάθε χρόνο το φεμινιστικό κίνημα καταφέρνει να συμπαρασύρει στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία και ένα ακόμα σημείο στον χάρτη. Η Ελλάδα απήργησε πρώτη φορά φεμνιστικά το 2019.
Φέτος φωνάζουμε ξανά δυνατά στοπ στην γυναικεία καταπίεση, την βία, την εκμετάλλευση και όποια διάκριση προκύπτει βάσει φύλου, τάξης, καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας!
Λέμε όχι στον σεξισμό, τον ρατσισμό, τον καπιταλισμό και την πατριαρχία!
Παλεύουμε για την γυναικεία απελευθέρωση!

Συμμετέχουμε στην Παγκόσμια Φεμινιστική Απεργία - στις 12:00 στην Πλατεία Κλαυθμώνος!

Αντίσταση και Ανατροπή
Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων