Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πρωτομαγιά 2020 - Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!



Η εργατική Πρωτομαγιά σήμερα μας βρίσκει εν εξελίξει μιας διπλής κρίσης: της οικονομικής που ήδη πριν την πανδημία σοβούσε, και μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης άνευ προηγουμένου. Οι δύο αυτές κρίσεις ούτε ήρθαν με τρόπο μοιραίο ή εξωτερικό των πολιτικών και οικονομικών δραστηριοτήτων στον πλανήτη, ούτε αφήνουν ανεπηρέαστους τους λαούς παγκοσμίως και τον κόσμο της εργασίας, συγκεκριμένα.

Η στοχευμένη υπονόμευση και συρρίκνωση των δημοσίων συστημάτων υγείας όλα τα προηγούμενα χρόνια με τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού μας έχει φέρει αντιμέτωπους με την κατάρρευση τους ανά χώρες, με χιλιάδες νεκρούς καθημερινά. Τα μέτρα πρόληψης που έχει πιστά ακολουθήσει ο κόσμος στη χώρα μας, όμως, δε συμβαδίζουν με καμία πραγματική προσπάθεια ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας με πρωτοβάθμιες δομές, μαζικά τεστ στον πληθυσμό, αύξηση κλινών Μ.Ε.Θ. κλπ. Την κυβέρνηση Μητσοτάκη δε την αφορά να σωθεί ο κόσμος από την πανδημία, αλλά να κερδίσει τα πολιτικά εύσημα μιας δήθεν καλής διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

Ο κόσμος της εργασίας αυτή τη στιγμή, πρώτοι απ’ όλους ιατρικό-νοσηλευτικό-διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία, εργαζόμενοι στην καθαριότητα(πχ δήμων), εργαζόμενοι στα σούπερμαρκετ, ντελιβερι και κούριερ θέτουν καθημερινά εαυτόν σε κίνδυνο. Οι βιομηχανίες προστατευτικών ειδών(μασκών κτλ), οι εργοστασιάρχες, οι εταιρείες σουπερμάρκετ και λοιποί κερδοφορούν άνευ προηγουμένου ενώ αυτό δεν μεταφράζεται σε καμία περίπτωση σε μισθολογικές αυξήσεις για τους εργαζόμενους ή καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας τους. Ακόμα χειρότερα, οι συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας και η εντατικοποίηση της εργασίας φέρνει σήμερα όλους και όλες τους εργαζόμενους/ες αντιμέτωπους με πολύ χειρότερες καταστάσεις.

Όσοι και όσες, από την άλλη συνεχίζουν να δουλεύουν από το σπίτι, ζουν και δουλεύουν καθημερινά υπό το φόβο της απόλυσης, του -50% του μισθού και της εκ περιτροπής εργασίας, τη διεύρυνση ωραρίου, γιατί «δεν πάει καλά η εταιρεία». Χιλιάδες άλλοι έχουν ήδη απολυθεί, παρά την υποτιθέμενη «απαγόρευση των απολύσεων» που μας πλάσαρε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα. Τεράστιο, τέλος, ποσοστό εργαζόμενων έχουν βρεθεί με «σύμβαση σε αναστολή», χωρίς να ξέρουν αν και πότε θα συνεχίσουν να δουλεύουν και, το χειρότερο, να ζουν με ένα επίδομα 800 € για ενάμιση μήνα. Άραγε, να πληρώσουν το νοίκι, το ρεύμα, το νερό ή να ζήσουν την οικογένεια;

Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω από μεριάς κυβέρνησης ΝΔ είναι το δόγμα «μαζί να μοιραστούμε τα βάρη». Εμείς δε βλέπουμε τα βάρη να μοιράζονται. Τη μείωση τζίρου των πληττόμενων επιχειρήσεων πληρώνουν οι εργαζόμενοι με τις περικοπές, ενώ με την επικείμενη καθυστέρηση ή μείωση φορολογίας των εν λόγω επιχειρήσεων σίγουρα εν καιρώ θα πληρώσει και όλος ο λαός.

Ούτε και τα κέρδη, όμως, βλέπουμε να μοιραζόμαστε. Χιλιάδες επιχειρήσεις και όμιλοι αυτή τη στιγμή «τρίβουν τα χέρια τους» από την εκτόξευση του τζίρου τους(σούπερ μάρκετ, φαρμακοβιομηχανίες, παραγωγή τροφίμων και ειδών προστασίας), οι εργαζόμενοι όμως αυτή τη στιγμή δουλεύουν πολύ περισσότερο από πριν και με πολύ χειρότερους όρους.

Αρκετά, λοιπόν, με το «success story» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας. Η λαός μόνος του, μέχρι στιγμής σώζει το λαό, και έτσι θα συνεχιστεί. Οι αντιστάσεις που έχουν εμφανιστεί ήδη από κόσμο της εργασίας και όπως φαίνεται θα συνεχιστούν, θα διευρυνθούν και θα δώσουν την απάντηση πρέπει να στηριχθούν απ’ όλο το λαό, τη νεολαία, τον κόσμο της κάθε γειτονιάς.

  • Άμεσες, μαζικές, και μόνιμες προσλήψεις σε ΕΣΥ, Δήμους, Κοινωνικές Υπηρεσίες και Σχολεία
  • Καθολική απαγόρευση απολύσεων εν μέσω πανδημίας
  • Ουσιαστική προστασία των εργαζομένων: μέτρα προστασίας σε όλους τους εργασιακούς χώρους, όχι περικοπές, καμία διεύρυνση ωραρίου, πλήρη κάλυψη νοσούντων εργαζόμενων.
  • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο το λαό



ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ


Αντίσταση και Ανατροπή
Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων