Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

STOP στην καταστροφή της Ρεματιάς


Το τελευταίο διάστημα ποικίλουν οι αντιδράσεις περιβαλλοντικών συλλόγων και κατοίκων Πεντέλης, Μελισσίων, Βριλησσίων, Χαλανδρίου σχετικά με τη νομοθετική ρύθμιση «παράτασης» της χρήσης χώρου δίπλα από το κοιμητήριο Μελισσίων ως προσωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων, καθώς και την βιαστική έναρξη έργων για τη συγκεκριμένη χρήση από πλευράς της Δημοτικής αρχής Πεντέλης-Μελισσίων.

Η εν λόγω έκταση είναι μπαζωμένη και προστατεύεται από τα Προεδρικά Διατάγματα Προστασίας του Πεντελικού Όρους και της Ρεματιάς Πεντέλης –Χαλανδρίου (ανήκει στη ζώνη Α΄ απολύτου προστασίας), είναι χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση και κηρυγμένη ως αναδασωτέα. Άρα για ποια «παράταση» γίνεται λόγος;

Καταρχάς, ουδέποτε στο παρελθόν υπήρχε πρόβλεψη για τη συγκεκριμένη χρήση αυτού του χώρου, παρά ως σημείο εναπόθεσης κλαδεμάτων και ογκωδών αντικειμένων, καθώς και ως χώρος στάθμευσης των απορριμματοφόρων, όπου ακόμα και γι’ αυτό οι τοπικοί σύλλογοι αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι έχουν συχνά προβεί σε διαμαρτυρίες και μηνύσεις για αυτή την αυθαίρετη εγκατάσταση και τις πρωτόγονες συνθήκες λειτουργίας της. Ουδέποτε, επίσης, ο χώρος δεν ονομάστηκε ούτε λειτουργούσε ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμάτων.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ακριβώς επάνω από τις απαρχές του Βαθυρέματος Μελισσίων, δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές (πχ νερό,  δίκτυο λυμάτων, πυρόσβεση κλπ), ύπαρξη δένδρων ή έργων για τη συγκράτηση του εδάφους κοκ. και δεν έχει δε ενταχθεί ποτέ σε κάποιο τοπικό σχεδιασμό του Δήμου Πεντέλης.


Καταλαβαίνουμε δηλαδή, όπως πολύ σωστά τονίζεται και από τους συλλόγους υπεράσπισης της ρεματιάς, ότι οποιοδήποτε έντονο καιρικό φαινόμενο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταφορά απορριμάτων στο ρέμα και άρα τη σοβαρή μόλυνση του.

Μια τέτοια μόλυνση είναι προφανές οτι επηρεάζει άμεσα όλες τις περιοχές απ’ τις οποίες περνάει το ρέμμα και ότι το περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μας επηρεάσει άμεσα και ως κατοίκους Βριλησσίων.

Όπως και με την εναντίωση της μεταφοράς του ΣΜΑ Βριλησσίων σε κομμάτι του πάρκου της πρώην Ναυτικής Βάσης, πάγια στεκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή αμέλεια από πλευράς κυβερνήσεων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών που έχει άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Σε αυτό το σημείο, θεωρούμε σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι η κριτική μας σε τέτοιες κινήσεις ουδεμία σχέση έχει με κάποια εύκολη και συνολική μας εναντίωση στη δημιουργία ΣΜΑ ή τη διαχείριση απορριμάτων γενικά. Κυρίως, υπερασπιζόμαστε όλα τα στάδια Πρόληψης-Επανάχρησης-Ανακύκλωσης απορριμάτων και τη δημιουργία ΣΜΑ σε σημεία που μελετώνται λεπτομερώς, υπακούν στις προβλέψεις των αντίστοιχων περιβαλλοντικών διατάξεων και κάτω από πλήρη δημόσιο έλεγχο. Διαδικασίες που δεν έγκεινται μόνο στους κεντρικούς σχεδιασμούς των Περιφερειών αλλά και που εξειδικεύονται και εγκρίνονται από κάθε δήμο και κοινότητα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή η διαδικασία πρόβλεψη-μελέτη καθίσταται σε όλους μας προφανές ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί.

Η υπεράσπιση και η προστασία του Ρέματος είναι ευθύνη όλων μας και δεν αφορά μονάχα επιμέρους την περιοχή των Μελισσίων.

Στηρίζουμε τον αγώνα και τον συντονισμό των συλλόγων στην προσπάθεια για την ακύρωση της δημιουργίας ή «παράτασης λειτουργίας» του ΣΜΑ Πεντέλης-Μελισσίων, αλλά και την εναντίωση στα έργα, επί της ουσίας μπαζώματος, όλης της έκτασης της ρεματιάς Πεντέλης-Βριλησσίων-Χαλανδρίου που δρομολογεί η Περιφέρεια Αττικής.

Καλούμε όλους και όλες τους κατοίκους Βριλησσίων να σταθούμε πλάι στις προσπάθειες του συντονισμού περιβαλλοντικών συλλόγων για την υπεράσπιση της Ρεματιάς Πεντέλης-Χαλανδρίου, καθώς και τη Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο Βριλησσίων να πάρει θέση ενάντια στη μόλυνση του ρέματος, ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας.


Αντίσταση και Ανατροπή
Αντικαπιταλιστική Κίνηση Βριλησσίων